måndag 22 oktober 2012

De stackars nutritionisterna...

Följande skrev jag i kommentarsfältet på Kostdoktorn idag. Här är texten något redigerad och förhoppningsvis också förbättrad. Det skrevs i anslutning till detta inlägg

Jag har funderat mycket på de stackars nutritionisterna på sistone och deras nästan undantagslösa tendens att hålla fast vid den kunskap de fått under sin utbildning, oavsett vad nyare forskning visar. Anta för ett ögonblick att det gällde den bransch jag jobbar inom (statistiken). Jag har filat ihop detta lilla tankeexperiment:

Ett mindre antal forskare hittade för ett tiotal år sedan brister i bevisen av den centrala gränsvärdessatsen. Därtill hade man hittat avsevärda logiska kullerbyttor i Kolmogorovs axiomsystem samt stora brister i bevistekniken inom den matematiska statistiken. Statistiker är en yrkesgrupp som reder sig hyfsat väl ekonomiskt (vissa till och med mycket väl!) och de metoder de tillämpar har vilat på solida grunder, i huvudsak de som nu ifrågasatts och motbevisats. Hur reagerar statistikerna?

Vi inser ju naturligtvis innerst inne att om motbevisen som lagts fram mot statistiken fundamentala resultat stämmer så faller det mesta av det vi lärt oss under vår utbildning. Vår yrkesgrupp kommer att bli överflödig och någon alternativ karriär skulle antagligen inte vara att tänka på. Den lilla status som ändå finns inom statistikerskrået skulle vara utraderad. Av den anledningen skulle vi fortsätta peka på de gamla bevisen som dessutom finns i flera olika varianter. Vi skulle åberopa auktoriteter, professorer inom matematiken och statistiken som i hundra år hävdat att dessa satser är sanna bortom allt rimligt tvivel. De nya resultaten som nu framlagts och som stjälper statistikens mest fundamentala satser, skulle ingen ens våga titta åt och dessa skulle förnekas med en dåres envishet.

Detta är precis vad som händer inom "nutritionsvetenskapen", läkar- och den medicinska vetenskapen just nu. Dessa inser naturligtvis att deras yrkesgrupp skulle bli överflödig om det som jag och många andra på denna blogg är övertygade om är sant. Vilket det också med största sannolikhet är.

4 kommentarer:

 1. Grattis till ett smart val av kost!

  SvaraRadera
 2. Tack Henrik! Något får mig att tro att du hittade hit via Roadrunners löparblogg.

  Omläggning till LCHF/lågkolhydratskost är det bästa jag gjort, utom möjligen att skaffa barn!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Japp, du har rätt!

   Jag gick över till det för 1,5 år sedan. Och det är tack vare den viktnedgången som jag ens kan springa regelbundet (jag var inte jätteöverviktig, men mina knän tog stryk och mina försök att springa mig i form blev inte så långvariga).

   Radera
 3. Nej, just det... att bara springa sig i ner i vikt brukar vara fruktlöst. Vill man gå ner i vikt är det i första hand kosten man ska ändra, och jag tror att alla läsare förstår hur :))

  Att många ändå tror att de går ner i vikt av löpning beror nästan i samtliga fall att man samtidigt som man börjar träna också börjar äta annorlunda.

  SvaraRadera